Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Turizmus - Világörökségek képes leírás - Turizmus.tlap.hu
részletek »

Turizmus - Világörökségek - Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: turizmus.tlap.hu » Turizmus - Világörökségek
Keresés
Találatok száma - 7 db
Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Parkot 1985-ben a földtani, felszínalaktani, karsztmorfológiai természeti értékek megóvása, megőrzése, fenntartása és bemutatása érdekében hozták létre. Az Aggteleki Nemzeti Park területén előforduló védett állatfajok listája.

Budapest Világörökségei

Budapest Világörökségei

Budapest világörökségi helyszínekben gazdag város: a Duna-part látképe, a budai Várnegyed, az Andrássy út és a Hősök Tere, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút a magyar főváros nemzetközileg is védett helyszínei. Dunai panoráma és várnegyed Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb része.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertő nyugati partvidékén, Sopron közelében, Fertőrákoson található Magyarország legszebb lajtamészkő feltárása, a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori mészkőbánya. Turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, a természetjárók kedvelt célpontja, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek egyik színhelye, koncertek és fesztiválok díszlete, amely évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A Püspöki Kőfejtő 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Ennek a honlapnak az a célja, hogy a Fertőrákosra készülő kirándulók, a Sopronban és a Fertő-tájon nyaraló vendégek számára tájékoztatást adjon a Kőfejtő által nyújtott turisztikai lehetőségekről. Bemutatja a mészkő keletkezését, a Kőfejtő kialakulását, az itt alkalmazott egyedi bányaművelési eljárást, a kőfejtés megszűnése után visszamaradt barlangot, amely napjainkban Magyarország egyedülálló idegenforgalmi látványossága. Megismerteti a látogatókkal a Fertő- Hanság Nemzeti Park területén található Kőfejtő növény- és állatvilágát, a Kövi Benge tanösvényt.

Mithras-szentély

Mithras-szentély

Fedezze fel az 1800 éves Mithras barlangot, amely a Világörökség része! Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi. Az 1866-ban felfedezett, Stornó Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Napjainkban kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak ezen a vidéken. A Fertőrákos felől érkezők elektromos kirándulóautókkal, egy órás körutazás keretében is felfedezhetik a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része. A Mithras-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A Napistenként is tisztelt Mithrasnak szentelték ezeket a föld alatti templomokat, avagy barlangokat, ahogy a hívek nevezték. Közülük kevés maradt fenn. A Magyarországon egyedülálló fertőrákosi Mithraeum Sopron - az egykori Scarbantia - környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.

Hortobágy Nemzeti Park

Hortobágy Nemzeti Park

2009. november 4. és 6. között Sarród-Fertőújlakon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park 'Csapody István' Természetiskolájában került sor a hagyományos Ökoturisztikai Szakmai Napok megrendezésére. A magyarországi nemzeti parkok munkatársait és a szakmai vendégeket Dr. Kárpáti László igazgató köszöntötte. A 'beltéri' előadások váltották egymást, ezen belül is a Pannon Egyetem turisztikai szakértője beszélt a turisták elvárásainak megfelelő fejlesztési módszerekről és attrakciómenedzsmentről, amit a turizmus védett területekre gyakorolt hatásának becsléséről szóló metodika szükségességéről szólt. Ezeket követte a nemzeti parkos kollégák éves szakmai beszámolója.

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti értékei, - az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül. Itt található a hucul kisló hazai törzsállománya is, a Jósvafői Hucul Ménes. Ezzel a Magyarország területén hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárható az Nemzeti Park területe. De lehetőség van saját lovat hozni, melynek elhelyezését biztosítani tudja a Nemzeti Park, és vezető segítségével megismerni az Aggteleki-karszt értékeit.

A világörökség része Szigetköz

A világörökség része Szigetköz

Egy páratlan utazásra invitálunk, ahol megismerheted a csodaszép szigetközi világot. Ebben a Szigetköz Portál lesz a segítségedre, ahol részletesen összegyűjtve megtalálod a fontos információkat a térségről. Olvashatsz a helyi városokról, a rendezvényekről, a szállási lehetőségekről, a termálfürdőkről és a strandokról is. A kikapcsolódási lehetőségekről ne is beszéljünk, hiszen számtalan formáját választhatod. Részt vehetsz kerékpártúrákon, vízitúrákon, sétakocsikázhatsz, bejárhatod a környéket gyalog is.

Tuti menü