Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balaton képes leírás - Turizmus.tlap.hu
részletek »

Balaton - Turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: turizmus.tlap.hu » Balaton
Keresés
Találatok száma - 11 db
Balatoni Információs Rendszer

Balatoni Információs Rendszer

Ritka kincse az országnak az a tájegység, ahol együtt találjuk meg a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. A zamatos boroknak otthont adó domboldalak,a dús, sűrű erdők, a zöldellő, susogó nádasok, és a csillogó Balaton vize mind-mind része a Balaton-felvidék térségének. A látnivalók közül nem maradhatnak ki a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei - a Véndek, Halápi-hegy, Hegyesd, Hajagos, Csobánc, a Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szigliget bércei, a Szent György-hegy bazaltorgonái - ,valamint a Káli- és a Dörögdi - medence sem.

A Balaton

A Balaton

A Balaton (német: Plattensee, angol: Lake Balaton) Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava. A Balaton felszíne 595 négyzetkilométer, hossza 78 kilométer, átlagos mélysége 3 méter. A tó Balatonfűzfő és Balatonvilágos között a legszélesebb (12 km), míg Tihany és Szántód között a legkeskenyebb (1,5 km). A Balaton közvetlen vízgyűjtő területe 2577 négyzetkilométer (a Zala nélkül, mely a legnagyobb táplálója). A Balaton vizét a Sió vezeti a Dunába. Kedvelt kirándulóhely, nemcsak magyarok, hanem külföldi turisták is gyakran felkeresik. A tó mellett nagy vonzereje van a környéknek is, például az északi part szép fekvésű kirándulóhelyinek.

Balaton - Wikipédia

Balaton - Wikipédia

A Balaton (latinul Lacus Pelso, németül Plattensee) becenevén a magyar tenger Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. 79 km hosszú, szélessége 1,3-14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km&up2;. Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe. Környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlás Versenyt.

Legendák és tények a Balatonról

Legendák és tények a Balatonról

A balatoni szezonnyitón Szűcs Balázs, az MT Zrt. marketingigazgatója a magyar lakosság körében végzett felmérés eredményeit felhasználva cáfolta meg a tóról szóló tévhiteket. Nem igaz, hogy mindenki külföldre utazik, hiszen az utazást tervezők (vagyis a lakosság mintegy 41 százalékának) héttizede belföldön utazik, ezen belül 58 százalék csak belföldi, 13 pedig belföldi és külföldi utazást is tervez. A legnépszerűbb hazai úti cél továbbra is a Balaton. Az sem állja meg a helyét, hogy a hazai lakosok többsége Horvátországot választja: a magyar tengerhez háromszor annyi utazást terveznek honfitársaink, mint az úti célok között második helyen álló déli szomszédunkhoz. A tó nem a külföldieké, hiszen a hazai vendégek aránya folyamatosan nő, a kereskedelmi szálláshelyeken számuk meghaladja a külföldiekét. Elavult strandok helyett felújított, megszépült létesítmények (köztük több Kék zászlós minősítést is szerzett), unalmas esték helyett tartalmas programok várják az ide látogatókat. Az eseményen ismertetett felmérés szerint a hazai lakosság belföldi utazásra a tavalyinál valószínűleg 10 százalékkal többet, várhatóan 60,3 milliárd forintot költ majd el a május és szeptember közötti időszakban. Egy belföldi utazás időtartama várhatóan 5,5 éjszaka lesz, az utazások háromnegyedében kereskedelmi szálláshelyet is igénybe vesznek.

Balaton

Balaton

Közép-Európa legnagyobb állóvize és környéke, Magyarország legkedveltebb turisztikai célpontjai közé sorolható. A vízparti kikapcsolódáson túl lehetőséget nyújt történelmi emlékek, különleges természeti értékek megtekintésére. A Balaton északi partja gyorsan mélyülő, hűvösebb. Déli partja viszont sekély, ezért kedvelt a kisgyermekesek körében. Minden évben megrendezésre kerül a Kékszalag Nemzetközi Vitorlás Verseny, amely egy külső szemlélőnek is nagy élménnyel szolgál. A magyar tenger igazi paradicsom a téli sportok szerelmeseinek, hiszen sekélysége miatt könnyen befagy. Aki hűvös pincében kiváló dunántúli borokat szeretne kóstolgatni, az bátran ellátogathat többek között a Badacsonyba, Somlóra és Balatonboglárra.

BalatonCard

BalatonCard

Portálunkon tájékozódhat azokról a kedvezményekről, melyeket a Balatoncard segítségével lehet igénybe venni, mely a 4. Évében (max. 2 felnőtt és 3 gyereknek) nyújt számos megtakarítási lehetőségeket: A kártyatulajdonosokat szálláshelyek, éttermek, múzeumok, fürdőhelyek, strandok, sportolási lehetőségek várják. Az érvényességi idő alatt (2010. április 30-ig) korlátlanul felhasználható plasztik kártya a teljes Balaton régióban érvényes, sőt, túl is nőtte ennek határát (Veszprém, Zalaegerszeg, Marcali).

Kőgyűjtési - régészkedési lehetőségek

Kőgyűjtési - régészkedési lehetőségek

Kőgyűjtési - régészkedési lehetőségek, szabályok Alapítványunk évente 3-4 alkalommal kőgyűjtési munkálatokat végez régész felügyelete alatt. Ennek lényege, hogy a leomlott, földes köveket kiássuk, kikaparjuk, majd elkülönítve a külső várfal mellett felhalmozzuk. Esetleges faragott köveket, kisebb cserépdarabokat későbbi kiállításokhoz, várfelújításhoz leltárba vesszük, megőrizzük. Az Alapítvány csak a várfal külső részén végez kőgyűjtést. Az összegyűjtött kövekből később a fal rekonstrukciós munkálatait végezzük el. 2007 óta a vár belsejében is rendszeresen zajlik régészeti feltárás szakemberekkel, melynek vezetője Koppány András régész. Nyaranta régészeti táborokat tervezünk. Osztálykirándulások, táborok, tanulmányi és sportrendezvények szervezése és lebonyolítása a Gyulakeszi Lovasudvarban!

Balatoni hajóbérlés

Balatoni hajóbérlés

A T Flotta hajóbérléssel, vitorlások bérbeadásával, sétahajózással, hajókirándulások, vitorlás programok, csapatépítések és rendezvények szervezésével foglalkozik a Balatonon. Vitorlás kishajó bérlés: Sudár sport, Neptun27 és Balaton31 típusú vitorlásokat kínálunk hajóbérlésre a Balatonon, Siófok bázissal. Hajóink BAHART matricásak. Hajóvezetői engedéllyel nem rendelkezők számára hajóvezetőt biztosítunk a félnapos-napos túrákhoz. Személyhajózás: A Talizmán I és Talizmán II vitorlások a 40-50 fős utas befogadóképességükkel a Balaton legnagyobb vitorlásai. A menetrendi sétahajózás kiegészítéseként egyre több programot szervezünk járatainkra: Kincskereső kalóz program a gyerekek számára vagy laser show az éjszakai Balatonon. Születésnapok, legénybúcsúk, leánybúcsúk, családi és baráti összejövetelek, grillpartik helyszíne a Talizmán. Céges, hajós rendezvények és csapatépítések szervezése az egyik fő specialitásunk, tapasztalatunk és technikai felszereléseink alapján.

Idegenvezetés a Balatonon

Idegenvezetés a Balatonon

Szeretné megismerni a Balaton legszebb látnivalóit, a környék legjobb borvidékeit, és a legérdekesebb programokat? Nálunk jó helyen jár, a veszprémi idegenvezetők örömmel mutatják meg Önnek a Balaton sokszínű nevezetességeit! Balatoni érdekességek, várak, kastélyok, híres kúriák, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei, a balatoni borvidékek listája, és az aktuális balatoni programok - mindez egy helyen, a veszprémi idegenvezetők honlapján! Segítünk a balatoni nyaralás megszervezésében, vállaljuk csoportok és cégek számára a balatoni tartózkodás során idegenvezetést, kirándulások, étkezések és egyéb programok megszervezését. Velünk a Balaton felejthetetlen élménnyé válik! Fedezze fel a Balatont is a veszprémi idegenvezetőkkel!

Hirdetés
Kikapcsolódás Balatonakaliban

Kikapcsolódás Balatonakaliban

Mandula, jó bor, vendégszeretet. Talán ez a rövid gondolat összegzi leginkább azt, amit a település közvetíteni szeretne azok számára, akik nem ismerik Akalit. Az itt élők és üdülő tulajdonosok, kivétel nélkül büszkék arra, hogy az elmúlt években és jelenleg is a környezetükben lévő települések közül egyértelműen a legpezsgőbb kulturális és közösségi élet részesei lehetnek. Köszönhető ez a három nagy vízparti kempingnek, a kilenc ifjúsági tábornak, valamint a rengeteg magán szálláshelynek, amelyek május és szeptember között várják a vendégeket. A különböző éttermek mellett, három élelmiszer bolt áll a helyiek és a turisták rendelkezésére, melyek közül a legnagyobb a közel 800 m2-es új Príma üzlet. A település strandja 1500 fő befogadására alkalmas. Óriáscsúszdával, vízibicikli-kölcsönzővel, magas színvonalú gyermek animációval, strandkönyvtárral, sportpályákkal, bő kínálattal rendelkező üzletekkel áll a strandolók rendelkezésére.

Vitorlás bérlés, gyermekbarát strand - Nereus Park Hotel

Vitorlás bérlés, gyermekbarát strand - Nereus Park Hotel

A Nereus Kikötő összesen 20, különböző méretű kikötőhely várja a vitorlázókat. A kikötőben ezentúl lehetőség van kishajók (katamarán, kalóz, lézer, yolle) parton tartására is, valamint rendelkezésre állnak hajók néhány órás sétahajózásra vagy egész napos hajókirándulásra is. A családias hangulatú Nereus strand széleskörű szolgáltatásokkal várja vendégeit. A Nereus Park Hotel*** strandján az alábbi eszközök vehetők igénybe díjmentesen: gyermek fürdőmedence csúszdával, gyermekjátszótér, homokozó, mászókák, lengőteke, sportpályák, asztalok, székek, naptetős padok.

Tuti menü